Fires i festes

Fires i festes

Fires i festes

La Festa Major.

És la festa local per excel·lència. En el nostre cas s’escau en la festivitat del patró sant Martí l’11 de novembre. La festa sol durar tres dies, als quals se sol afegir un quart “sant Macari”, nom humorístic que es dóna al dilluns o dia que segueix a la festa major. Com sant Martí (o sant Martí Gros) és a la tardor, quan comença a fer mal temps, també se celebra la “festa major petita”, a l’estiu, el primer cap de setmana de juliol.

Les dues festes majors que es duen a terme durant l’any atrauen centenars de persones de Maçanet i dels diferents municipis de la comarca i Catalunya Nord.

     

La Festa de Tapis.

La festa major del veïnat de Tapis es el dia del patró sant Briç (13 de novembre) . Aquest sant va ser deixeble i successor de sant Martí al bisbat de Tours i es conegut a la contrada com Sant Bres. Antigament també es feia la festa petita per sant Desideri 23 de maig que després es va traslladar al darrer dissabte i diumenge de maig. Des del 2002 patrocinat pel restaurant Can Mach s’ha recuperat la festa de primavera amb música de conjunt i cobla. La Festa és tant dissabte com diumenge.

La Fira de la castanya.

Des de l’any 2003 per Tots Sants l’Ajuntament, el Patronat de Turisme i les associacions del poble, organitzen la Fira de la Castanya que aquest any ha arribat a la dotzena repetició. Els actes comencen al matí amb l’obertura de la fira. Les parades s’estenen per la Plaça i la Plaça del Castell i a més dels productes derivats o complements de la castanya i el castanyer, com ara terra de castanyer, castanyes torrades i crues, panellets, mel de castanyer, coques de castanya, moscatell, garnatxa, eines, etc.. hi ha altres productes artesans i d’alimentació repartits en una trentena de estands. Entre les parades també n’hi ha en representació de diverses entitats locals. A primera hora es fa una caminada popular i guiada pels racons emblemàtics i castanyedes de l’entorn. A la tarda concursos i espectacles infantils i sardanes amb música de cobla i sorteig d’un menú especial en un restaurant dels adherits. Els restaurants de la zona també fan una setmana de jornades gastronòmiques que tenen com a base les castanyes.

   

La Fira d'artesania.

Ja fa anys que, aprofitant l’afluència de forasters, el dissabte de Setmana Santa se celebra la fira de l’artesania; una vintena de parades repartides per la Plaça Major i la Plaça del Castell ofereixen objectes, productes artesans, del territori i d’alimentació. Es fa un sorteig de plats casolans i la mainada de l’escola fa la cantada dels goigs o caramelles, a més d'algunes activitats i espectacles culturals al llarg de la jornada.

Pirempordà

El poble de Maçanet de Cabrenys fa una aposta de futur en la consolidació de Pirempordà, recolzant aquesta iniciativa que va lligada a una feina que es desenvolupa durant tot l'any i que situa el poble i el seu entorn en el punt de referència a Girona com a camp base per als esports i activitats de muntanya.

A més, és el primer poble "petit" de la comarca que creu fermament en la implementació d'una Fira de caràcter professional amb un format innovador, que a part de dinamitzar el poble, s'ha de convertir en un motor econòmic per tot el Pirineu Empordanès a les dues bandes de la frontera, i ha de permetre a les empreses professionals presents, aprofitar aquesta Fira per crear sinergies de negoci importants en aquesta zona del Sud d'Europa i dins aquest sector.

Carnaval

El Carnaval de Maçanet de Cabrenys és un dels últims de la temporada el qual es sol celebrar entre finals de Febrer i principis de Març depenent de l'any. Està compost per una rua infantil seguida de festa pels més petits a la sala d'espectacles. Pel que fa al Carnaval per adults està format per una rua per tot el poble en la que cada any hi participen més carrosses i seguit de concert a la sala d'espectacles per a tots els públics. Desde aquests últims anys el carnaval de Maçanet s'ha convertit en un dels més seguits de tota la zona.

     

El Sarau del Catau

El Sarau del Catau és la Festa Major que organitza l'Associació Cultural i juvenil de Maçanet. Es celebra a la segona quinzena de Juliol, és a dir, dues setmanes després de la Festa Major del poble. Està formada per un sopar popular que abarca més de 250 persones i seguit de concerts en directe tota la nit. Amb només quatre edicions han passat algunes de les principals bandes de Festes Majors de Catalunya com Germà Negre, La Sra Tomasa, Pirat's Sound Sistema, Koers, La Terrasseta de Preixens entre d'altres.

 

Aplec de Les Salines

A Les Salines s’hi fan dos aplecs; el de la Mare de Déu i el de sant Isidre. El de la Mare de Déu o Festa  Major de Les Salines antigament era el 8 de setembre, dia de les marededéus trobades, i al segle passat es desplaça al mes d’agost. Aquest es fa des del segle XIII, i ja antigament els maçanetencs hi pujaven en processó i els anava a rebre l’ermità prop del mas Roger, al “Roc de l’Ermità”. Després de l’ofici portaven la imatge a la cova on fou trobada, la posaven entre dos ciris, li resaven una oració i li cantaven una antífona; després la tornaven a la capella amb el mateix ordre. Era costum també per part de les dones oferir unes cintes blaves a la marededéu per demanar algun favor o  per gratitud. Hi acudien no només la gent de Maçanet, sinó de Ceret, Reiners, Les Illes, Montalbà, La Vajol i Agullana.

Actualment a l'aplec de Les Salines es celebra una missa on al final es reparteixen les berenes per a tots els assistents. Es fa una arrossada popular per a tot el nombre de persones que en aquesta diada de maig es reuneixen en aquest punt. Tot seguit es ballen sardanes i es celebren alguns jocs com saltar a corda o estirar-la.

   

Aplec del Fau

 A la capella del Fau bastida l’any 1315, es feien dos aplecs. El de sant Isidre o dels pagesos el 15 de maig; i el de la Mare de Déu en la festa de la Nativitat, el 8 de setembre. Antigament aquest se celebrava el dia de l’Anunciació el 25 de març.

Al llarg dels seus 700 anys d’existència, sabem que la volta de la capella del Fau ha caigut almenys tres vegades i amb la bona voluntat i l’esforç dels veïns s’ha tornat a refer. Fins fa uns anys l’edifici es trobava en un estat crític, sobretot la volta i la teulada. Per sort, gràcies a la bona iniciativa del Club “Els Senglanassos” i d’una bona colla de voluntaris s’hi ha fet un camp de treball cada primer dissabte de mes, i ja s’ha arribat a la vintena jornada per la restauració de la capella i l’hostatgeria. La situació de la capella ha dificultat molt el transport de material, però l’empenta d’aquesta gent, no té aturador. El grup de voluntaris és de 10 a 30 persones i al principi només eren de Maçanet, però s’ha anat afegint altra gent d’Albanyà i d’altres pobles veïns. També els ajuntaments  de Maçanet i Albanyà, i els organitzadors de la Cursa del Fau han fet aportacions econòmiques, i els nombrosos donatius anònims han permès que es pogués assolir la primera fase de la reconstrucció. El diumenge 7 de setembre es van estrenar les obres i es va recuperar l’aplec que des dels anys setanta no es celebrava. Prop de 100 persones hi van pujar des de Maçanet i Albanyà, i a les dotze es va fer  l’acte inaugural. Es va tocar música, tothom va dinar a l’aire lliure i a la tarda es va fer missa a dintre la capella i una rifa de lots. L'Aplec del Fau es continua celebrant desde aleshores amb algun espectacle musical, dinar entre tots els assistents i missa.

Close