Espais de memòria

Les Rutes dels Exilis de Maçanet de Cabrenys s'han incorporat a la Xarxa d'Espais de Memòria del Memorial Democràtic de Catalunya amb un seguit de senyalitzacions tant dins el nucli urbà com als seus afores.

Aquestes senyalitzacions fan referència a un patrimoni in situ on es pretén commemorar, explicar i recuperar fets històrics que fan referència al període cronològic que va des del 1931 al 1980.

Són llocs vius, on el pas del temps permet reviure, escoltar i sentir les emocions dels protagonistes de la Segona República, la postguerra i el franquisme.

Tanmateix, són escenaris de record, reflexió i d'homenatge, sent instruments vius per a la divulgació històrica i la pedagogia social.

A través d'aquestes senyalitzacions podreu resseguir les passes de milers de refugiats que van travessar la muntanya durant el final de la Guerra Civil i l'inici de la Segona Guerra Mundial, en tots dos sentits, a la recerca d'un lloc d'acolliment que els oferís un futur millor.

L'historiador local Pere Roura Sabà ha estat l'encarregat dels textos de les senyalitzacions, així com del material gràfic que les acompanya.

Dins el casc trobareu una cartellera al pàrquing del Pont que explica amb detall els fets històrics ocorreguts a Maçanet durant la Segona República, la postguerra i el pas de refugiats també de la Segona Guerra Mundial.

Davant la casa de la Forestal, lloc on es duia a terme l'últim control dels republicans, trobareu un monòlit que us aproparà als camins que, a partir d'allà, portaran els exiliats a buscar refugi a França i que podreu resseguir a peu envoltats de natura.

En aquests camins diverses banderoles informatives us donaran més informació dels fets passats in situ durant La Retirada com ara a la Collada dels Pous, a l'esplanada del Santuari de Les Salines, al Camí de Ceret o al camí antic a Coll de Lli.

A la façana del cementiri municipal una senyalització recorda i ret homenatge als dos maquis Joan Platé i Miquel Montané abatuts a Maçanet l'any 1950, quan feien d'enllaç de la resistència durant el franquisme.

 

 

Close