Territori, Habitatge i Transició Ecològica promou amb el Gremi de Jardineria de Catalunya una guia per fer jardins més sostenibles i adaptats al canvi climàtic

La guia aborda aspectes com el tipus de sòl, el disseny dels jardins o la seva execució. També dedica un apartat especial a les plantes i aprofundeix en la necessitat d’evitar l’ús d’espècies invasores. En aquest sentit, recomana, a l’hora de prendre la decisió de quines plantes utilitzar consultar la llista blanca d’espècies segures del LIFE medCLIFFS.
Pel que fa al regadiu, la guia recomana facilitar la infiltració de l’aigua. Això no només evita l’escorrentiu, sinó que també redueix la càrrega dels sistemes de clavegueram. Si la infiltració és prou profunda, fins i tot pot ajudar a recarregar els aqüífers. També aposta per l’ús de sistemes eficients o l’aprofitament de les aigües grises domèstiques, entre altres.
El manual incideix en la necessitat d’atreure i gestionar la biodiversitat al jardí amb la creació d’ambients o hàbitats que siguin generadors de riquesa biològica.
La guia conclou amb un sèrie d’exemples pràctics de solucions adaptades a l’ambient mediterrani.
Marc Vilahur ha explicat que “aquest projecte és l’inici d’una col·laboració estable amb el Gremi de Jardineria amb l’objectiu final de fer realitat un canvi en el sector de la jardineria del nostre país que promogui la conservació de la natura i que garanteixi una sostenibilitat econòmica, social i ambiental del propi sector a mig i llarg termini”. “El següent pas és desenvolupar conjuntament un pla de treball de socialització i implementació d’aquestes pràctiques arreu del territori”, ha dit el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural.
Després de Girona, la guia també es presentarà arreu del territori per donar-la a conèixer al sector. La darrera presentació es celebrarà a Barcelona el 20 de febrer en el marc del Fòrum Professional de Jardineria.
Font: Generalitat de Catalunya