Nucli antic

El casc antic de Maçanet està format pel nucli original emmurallat, que va ser l'origen de la vila. Podem destacar la plaça del Castell, les restes de la muralla, la Vara d'en Rotlan, la presó medieval i l'entramat de carrers i carrerons. Dins el nucli original podem destacar l'església de Sant Martí i la Societat La Pau.

El nucli urbà va néixer a redós de l'església. Ja es té constància d'unes cases al seu voltant al segle XII, el 1271, formaven el recinte emmurallat de la força i el castell, de forma hexagonal. Alhora, a extramurs naixia un carrer, el de Vinyagòlia o del Borriana. En el transcurs dels segles, la construcció de cases i muralles s'estengué cap a llevant.

A l'entorn de l'església es troba la plaça del castell, les restes del qual queden molt amagades per les cases que s'aixecaren damunt les muralles a partir del segle XVI. Aquesta plaça tenia tres entrades; una, el portal encarat a llevant, que donava a l'actual plaça de la vila; la portella, que menava al cementiri, i una altra que portava cap al molí i ribera de Fraussa.

 

 

 

 

Última actualització: 12/05/2024

Close