Situació i estadística

Maçanet de Cabrenys és un municipi de 67,88 km2, a 370 metres d’altitud. Inclou els veïnats de Tapis, els Vilars, Oliveda i Fontfreda. És a l’Alt Empordà i a la vegada forma part de la subcomarca de l’Alta Garrotxa.

El caràcter de Maçanet el defineix la situació geogràfica. De ponent a llevant el travessa el riu Arnera, on els rius Frausa i Ardenya hi aboquen les aigües; tot plegat perquè, a continuació, desemboquin a l’embassament de Boadella. Maçanet és a l’Empordà però no a la plana, sinó a les Garrotxes. És al nord de la Catalunya del Sud, però a tocar de la del Nord. El Vallespir és a dues passes, a l’altra banda de les muntanyes. És ben bé al mig de dos punts de referència cabdals: el Canigó i el cap de Creus.

Limita amb quatre municipis sud-catalans (Albanyà, Sant Llorenç de la Muga, la Vajol i Darnius) i sis de nord-catalans (Costoja, Sant Llorenç de Cerdans, Reiners, els Banys d’Arles, Ceret, i Morellàs i les Illes). Això fa que, a Maçanet, la influència francesa hi sigui ben palpable. El poble està envoltat per les muntanyes més altes de l’Empordà. Des del puig Moixer –de 1.450 metres d’alçada– s’observa bona part de la Catalunya del Nord, de la plana empordanesa i de la badia de Roses, que, des de Maçanet, és un festival de llums en la llunyania.

Última actualització: 14/02/2024

Close