Aigües de Maçanet

Aigües de Maçanet

Aigües de Maçanet

La particular orografia del poble i el fet que Maçanet registri un índex de pluviositat considerable, al voltant dels 800 litres de mitjana anual, fan d’aquesta zona una àrea privilegiada per la gran quantitat d’afloraments d’aigua. L’aigua que raja d’aquestes fonts s’ha caracteritzat des de sempre per la seva gran puresa i riquesa mineral, fet que no passa desapercebut per als habitants del poble ni per a aquells que des de fa molt de temps han visitat aquests paratges buscant el refugi i la riquesa de les seves aigües.

El fet de que a Maçanet de Cabrenys hi poguem trobar aquesta qüantitat d’aigües mineromedicinals va generar la creació de l’aigua Les Creus. El nom de Les Creus és d’origen incert, encara que es creu que deriva del fet que al segle XVII existia un oratori a poca distància del poble que es deia “Creu del Pal” i que es relaciona directament amb la barra de ferro de Maçanet, popularment coneguda com la Barra d’en Rotllan que, segons explica la llegenda, l’heroi carolingi brandava contra els àrabs. Aquest oratori va donar nom a un veïnat de masies entre les quals es trobava Can Gaspar de Les Creus, que més endavant, ja al segle XIX, formava part de les finques de Manso Muntada, propietat de la família Muntada de Maçanet de Cabrenys.

La font de les Creus es trobava en terreny de Can Gaspar de Les Creus i, donada la seva proximitat al nucli urbà, era un dels paratges més visitats pels veïns de Maçanet i els habitants de la comarca. El lloc va ser condicionat durant l’hivern de 1936 perquè tot aquell que volgués visitar-les es trobés amb un racó agradable.

En els anys quaranta, un cop acabada la guerra civil, el doctor Jaume Riuró, llavors metge de la població, coneixent les excel·lents propietats que la tradició popular atorgava a aquestes aigües, va decidir analitzar-les i obtenir resultats que confirmaven aquestes característiques, fent possible la seva comercialització . Per posar en marxa aquest projecte, va animar a D. Àngel Vila Pau, propietari local, a comprar el paratge de la Font de les Creus a Joan Muntada i Pagès, hereu de Can Muntada. Alhora, es va posar en contacte amb el Dr. Oliver Rodés, cap del reconegut laboratori d’anàlisi que porta el seu nom, per sol·licitar una analítica més exhaustiva. Obtinguts aquests resultats, que certificaven i fins i tot superaven les expectatives inicials, el Sr. Riuró i el Sr. Vila van iniciar els tràmits pertinents per a la posada en marxa de l’explotació mercantil de la font. La declaració d’aigües mineromedicinals de la Font de Les Creus és del 22 d’agost de 1955 i es va publicar al BOE el 11 de setembre del mateix any. Més endavant, quan es va obtenir la declaració d’utilitat pública i la concessió d’explotació, l’aigua Font de Les Creus es va començar a comercialitzar i distribuir al detall.

Un cop superats aquells primers moments, es va fer evident la necessitat d’ampliar l’empresa, i el 1968 es va crear la societat Aigües Les Creus, S.A. En aquest moment es va ampliar la planta d’embotellament i es va modernitzar la maquinària. També va augmentar la plantilla de treballadors.

Durant els anys setanta, però, les grans despeses que va originar aquesta ampliació, així com la conjuntura del moment, van obligar a l’empresa a realitzar successives ampliacions de capital que es van iniciar el 1972 i van culminar el 1980, quan la societat Malavella SA, situada a Caldes de Malavella (Girona), es va fer càrrec d’Aigües Les Creus, SA

L’última etapa de Les Creus S.A. ha estat la seva incorporació al Grup Vichy Catalan en 1987. Des de llavors l’empresa ha experimentat un canvi notable en la presentació i difusió dels seus productes.

Les característiques que fan de l’aigua mineral natural Les Creus una aigua de gran qualitat són la seva baixa duresa i feble mineralització. La primera qualitat la fa especialment indicada com aigua fina de taula, molt valorada per gastrònoms i gourmets, i el seu feble mineralització la fan aconsellable per a dietes pobres en sodi i per a règims d’aprimament.

La qüantitat d’esports de muntanya que es poden practicar i les propietats de les aigües del poble fan de Maçanet un espai d’interès saludable.

Close