Mare de Déu del Fau

Santa Maria de la FauMare de Déu del Fau, Mare de Déu de les Formigues o de les Alades, és una església del municipi d’Albanyà Situada a uns cinc quilòmetres al nord del nucli urbà de la població d’Albanyà, a la collada del Fau, a la serra del Bac de Grillera. El seu principal accés és desde Maçanet de Cabrenys.

Ermita d’una sola nau amb absis de planta semicircular capçat al sud-est, que ha patit diverses reformes i refeccions al llarg del temps. La nau està coberta per una volta apuntada mentre que la coberta de l’absis no es pot apreciar degut al gran retaule que ocupa tot l’espai. L’arc triomfal, però, és de perfil apuntat. Els murs laterals de la nau presenten una cornisa motllurada que ressegueix el perímetre. Sota d’aquesta, als laterals de l’absis, hi ha dos arcs de mig punt oberts als murs els quals no estan marcats en planta. Hi ha dues portes per accedir a l’interior. La del frontis és d’obertura rectangular, amb els brancals bastits amb carreus desbastats i la llinda plana arrodonida, amb un arc de descàrrega superior bastit en pedra petita ben escairada. Per damunt hi ha un òcul de pedra força reformat. El parament està coronat per una fina cornisa motllurada que també decora el campanar. La porta lateral és d’arc de mig punt adovellat. A l’extrem de llevant de la façana hi ha el campanar d’espadanya, d’un sol arc. L’ermita va ser restaurada el 2015 i es va reconstruir l’arc del campanar.

La construcció és bastida en pedra desbastada i sense treballar de diverses mides, amb carreus a les cantonades. Els paraments conserven parts dels revestiments arrebossats. L’interior està arrebossat i emblanquinat.

L'ermita del Fau gaudeix d'una de les millors vistes de la comarca.

Última actualització: 12/05/2024

Close