Menhir de la Dona Morta

El Menhir de la Dona Morta està situat al Coll de la Dona Morta, i es pot arribar a peu, des del corral de la Falgarona o des del pic del Moixer.

És un menhir de grans dimensions envoltat de grans llegendes.

Segons la llegenda, abans de Dona Morta, el port es deia Collada del Cingle Gran. La paraula femenina Collada designa un coll ample. El topònim Cingle s'utilitza per indicar un penya-segat.

Si el menhir i el monument del cim de les Collades són megalitisme, tots dos probablement van ser construïts a la segona meitat del IIIº mil·lenni abans de Crist.

La llegenda que l'envolta i el nom associat a ella es va formar sens dubte a l'Edat Mitjana. La creu gravada també data de l'època cristiana.

El 1999, Jean Abélanet, que va descobrir molts megàlits, detalla la llegenda que envolta aquest monòlit en la seva obra "Llocs i llegendes del Rosselló i el Pirineu català", però sense reconèixer un menhir. Josep Agustí i Enric Carreras van informar el 2000 que es podria tractar d'un megàlit. La pedra, que va ser bolcada, es va aixecar el 2003 al seu lloc.

Jean Abélanet relata una llegenda que li van explicar a Saint-Laurent-de-Cerdans .

Durant la matança de porcs, els habitants del Mas de la Borbolla, ubicat a un quilòmetre a l'est del port, van convidar familiars, amics i veïns com era costum durant aquesta festa. A la nit, com a començaments de novembre, la conversa es va convertir en llegendes. Diversos explicaven històries de fantasmes o fantasmes que espantaven a tothom, especialment els nens. Només la Martina s'hi va oposar, argumentant que les llegendes sobre aquests éssers extraordinaris eren falses i que no els tenia por.

El marit de Martina li va assenyalar que, tanmateix, tenien molta por a les rates, aranyes, etc. Però Martina va explicar que aquests petits animals sí que existien. Un oncle de Martina la va desafiar: efectivament havia venut un carner al mercat de Ceret i havia apostat dues monedes d'or que ella no s'atreviria, al mig de la nit, a plantar una agullada (pal que s'usava per guiar els bous) al pas de la Collada del Cingle Gran ubicada a pocs minuts caminant del mas.

Martina va acceptar el desafiament. Se'n va anar sola malgrat les pors, saltant al menor soroll d'un animal a la nit. Però ella no hi tornaria. Els habitants, preocupats, la van anar a buscar. La van trobar morta al pas. Van comprendre que ella havia col·locat per error l'agulló a la seva pròpia roba i estava morta de por, creient que estava sent retinguda pel Diable, que hauria volgut castigar-la per no creure a les llegendes.

El pas va ser rebatejat en honor seu i una pedra, tallada en forma de taüt i gravada amb una creu, va ser elevada al lloc on ella havia mort.

Última actualització: 12/05/2024

Close