Santuari de la Mare de Déu de les Salines

La Mare de Déu de les Salines és un santuari a migdia del puig de les Salines, a l’extrem nord del terme municipal de Maçanet de Cabrenys, a 15 km del nucli urbà.

La capella o ermita és esmentada ja el 1279. Durant les lluites de religió franceses, un grup d’hugonots assassinaren l’ermità i feren destrosses (trossejaren la Verge). El 1640 fou esculpida una nova imatge, d’alabastre, i l’actual edifici correspon a una reforma de l’antic feta probablement al segle XVII (una nau i absis semicircular, campanar de cadireta).

L’antiga casa de l’ermità i l’hostatgeria són a migdia, resguardats dels vents del nord; aquesta, obra dels segles XVIII-XIX, funciona a l’estiu i part dels edificis són destinats a refugi del Centre Excursionista Empordanès de Figueres. El veïnat de les Salines de masies disperses es troba als vessants de la muntanya amb una població aproximada de 40 veïns.

A la carretera de les Salines, molt poc abans d'arribar al Santuari, hi ha una cova amb un altar on, segons la llegenda, va ser trobada la imatge de la Mare de Déu, en honor de la qual es va erigir el Santuari.

Última actualització: 12/05/2024

Close